Site Overlay

Neptun

Neptun

Neptun er den anden planet, som ikke har været kendt siden oldtiden. Planeten blev først opdaget i 1846. Den første til at se Neptun var tyske Johann Galle. Franskmanden Urbain Le Verrier havde imidlertid ved beregninger forudsagt Neptuns eksistens og placering på himlen, og han skrev et brev til Galle og bad han om at se efter planeten. Neptun blev fundet kun 1 grad fra den forudsagte position – en imponerende bedrift!

Et år på Neptun tager 60.190 Jord-døgn. En dag på Neptun varer ca. 0,67 Jord-døgn svarende til 16 timer og 5 minut-ter.  Et kalender-år for Neptun varer derfor 89.662 døgn.

Voyager 2
Voyager 2

Den amerikanske rumsonde Voyager 2 (1989) er det eneste menneskeskabte, som til dato er fløjet forbi Neptun.

Neptun har flere mørke pletter, men den største plet blev set i 1989 af NASA’s Voyager 2 rumsonde. I modsætning til Jupiters store røde plet, som er et sky-system, så er Neptuns mørke pletter områder med meget få skyer.

Tritons cryovulkaner

Neptuns måne Triton er ret speciel: Den roterer ikke samme vej som planeten, hvilket ellers er normalt for måner, der er dannet sammen med planeten. Ligeledes vil måners bane normalt være om planet-ens midte, men sådan er det ikke med Triton, som bevæger sig den modsatte vej rundt om Neptun. Teorier peger på, at Triton kan være en indfanget asteroide fra Kuiperbæltet.

Unikt for Triton er også, at  at den har mange cryovulkaner, som spyr røg-søjler op i månens tynde atmosfære. På billed-et til venstre ses nedfald fra røgsøjlerne som sorte ”tusch streger” på over-fladen. Andre billeder viser, hvordan røgsøjler stiger lodret op og derpå knækker 90° og driver parallelt med overfladen.