Site Overlay

Mars

Hvis man ønsker et hurtigt vægttab, så tag til Mars – her vil en person kun veje 38 % af sin vægt på Jorden.

Rigtig mange forsøg på at lande et rumfartøj på Mars er slået fejl. De første, som lykkedes at lande og udføre eksperimenter på overfladen, var NASA’s Viking 1 og 2 i 1976.

Efter Viking 2 fulgte flere rum-køretøjer (rovere) for at undersøge overfladens geologi. Roverne hed Sojourner (1997), Spirit og Opportunity (2003) samt Curiosity (2012).

De fleste af disse missioner har til formål at undersøge, om der har været forhold på Mars, som gjorde det muligt for liv at opstå. Der er mange missioner planlagt til 2020’erne. Dels den forsatte eftersøgning efter tegn på liv, dels forberedelser til bemandede rejser til Mars.

Jorden og Mars er nabo-planeter og afstand fra Mars til Solen er 1,52 gange Jordens afstand til Solen.
Mars har to små måner kaldet Phobos (rædsel) og Deimos (død/terror).
Mars kaldes for ”den røde planet”.

Mars’ diameter er ca. 50% så stor som Jordens, men fordi 70 % af Jordens overflade er dækket af hav, så er landarealet på Jorden og Mars næsten det samme.

Ligesom Jorden har Mars skiftende årstider, hvilket kan ses ved, at planetens polarkalotter vokser og aftager i udbredelse, når det er henholdsvis vinter og sommer på de respektive halvkugler.

Mars er 687 dage om et omløb om Solen – et år på Mars svarer derfor til 22,5 måneder på Jorden. Et døgn på Mars er ca. 41 minutter længere end Jordens døgn.

Phobos
Deimos