Site Overlay

Jorden

En gåtur rundt om Ækvator svarer til, at man hver dag i ca. 10 år går fra Klokkerholm til Hjallerup Centeret og retur igen. Tilbagelægges samme tur i ca. 90 år vil man nå fra Jorden til Månen.

Apollo 11Som en del af Apollo 11-missionen satte astronauten Neil Armstrong, som den første person nogensinde, en fod på Månen d. 20 juli 1969.

Jordens gennemsnitlige afstand til Solen vides i dag at være 149.597.871 Km. Denne afstand er upraktisk at udtrykke i kilometer, og derfor bruger man i stedet udtrykket en astronomisk enhed, når man angiver afstande i solsystemet.

Jorden har en stor måne i forhold til sin egen størrelse, men ikke den største. Plutos diameter er kun ca. dobbelt så stor som sin største måne, mens Jordens diameter er 3,7 gange større end Månens.

Vand findes mange steder i solsystemet, men helt unik er Jorden, idet vand her er fundet i 3 tilstandsformer: fast, flydende og gas.

Månen begyndte at kredse om Jorden for om-kring 4,53 milliarder år siden. Månen fremkalder tidevand i oceanerne, stabiliserer aksehæld-ningen og nedsætter langsomt Jordens rotation.

Jorden kaldes for ”den blå planet” fordi 71% af overfladen er dækket af vand. Vandet stammer fra vulkansk aktivitet, afgasning samt et lille bidrag fra asteroider.

Et bombardement af kometer i Jordens tidlige historie spillede en rolle for oceanernes dannelse. Senere forårsagede nedslag af asteroider betydelige ændringer af omgivelser og betingelser på Jordens overflade. Netop tilstedeværelsen af vand og atmosfæren er essentiel for livet på Jorden.

 

Link til side der fortæller om muligheden for at se nordlys: http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/